Followers

Saturday, February 5, 2011

BEG PLASTIK

Kempen..kempen..kempen!!hahaha..jga la persekitaran anda.
I nak luahkan sedikit my idea la..bukan xpuas hati tp rsa sedikit terbeban sejak xd plastik bag kt pasaraya ni.Myb ade y xstuju ngn my opinion...tp ni situasi y berlaku wktu kt peneng.sehari sebelum balik shah alam.
Rasanya kt tempet lain pun amalkan hari tnapa beg plastik gak kan..utuk hari sabtu,ahad dan rabu.Tp kt peneng setiap hari mmg tnpa beg plastik...
Wktu i g kt CRICO..i jd blur ttbe.lupe,kt penng dh xd beg plastik...huhu.Pas bli sema brng2..ktaorng g la kaunter nk byr...tp plik npe cashier xbg beg plastik.Oo..my mom ckp ltak je dlm troli..sema brg2 bogel cmtu je,xd plstik.Then bla sampi kt kereta bru la angkut msuk kereta.Yang msalah nye...nk bwa naik dlm umah tu.dh la brng byak..penat tau angkut cket2 cmtu..Tp kan msalahnye..xd beg plastik langsung ni menyushkan pengguna jgk...kkdng kta lupa nk bwa beg sendiri...em..cmne ek???tp kempen ni jgk blh membantu persekitaran kita..
Selalunya nk beg plastik kna byr 20c kan..tp kt peneng mg xd langsung..tu y masalh.Dh la beli brg byk..xd beg plastik lak..tu y wat jd pening cket..huhuuh

18 comments:

cIk JanNah said...

dear kan ada recyle bag.
biasanya kat supermarket ada jual
u beli then letak je dlm kete. nanti shopping sng bwk beg tuh jer. ltk dlm handbeg pon boleh

:P

another way untuk beg plastik. hehee

Nonie said...

tu la...pttnye ade dear :)
tp myb wktu tu tgh kalut ngn time rya cina kot...tme tu recyle bag pun xd kt pasarya tu...

Miss Dill said...

hari2 tak de beg plastik? apekah...

selalunye setiap hari sabtu / ahad je. macam2. kadang2 niat tu baik nak wujudkan kesedaran kepada pengguna. masalanya, niat yang baik tu jugak boleh mendatangkan kepayahan.

memang ada shopping bag / recyle bag. tapi kalau dah ramai2 manusia kat shopping complex rasenye mau sold out shopping bag tu. lagi2 kat tempat yang takde sediakan beg plastik + musim perayaan.

kan ke naye je.

Miss Dill

yuni said...

bagus la bt cam tu..cuma kite la yg selalu nak kena bawa beg recycle tu selalu..kat johor nie x kuat lagi kempen tu..huuuu

mayana said...

smpi umah nonie mik lah beg plastik den hangkot r sume brg2 tu.. ngeh ngeh ngeh

Nonie said...

miss dill:hehe..betul2..xsalh kempen cmtu,bgus tuk kesdran.tp kan kalu kt shoping compleks xd beg plastik..tp cmne plak hal y kt psar mlm berseph plastik tu????

Nonie said...

yuni:rsanya kt peneng ni dh advnce kot..sebb kt cni y mulakkn kempen tnpa beg plastik kan..hehehe

Nonie said...

mayana:hehehe...tu la,kalu nk ikutkn boleh je ambik plastik kt umah kan.tp dh penat berjln..kalu blh smpi umh xnk la wat keje 2 3 kali...kna p ambik plastik dulu,phtu isi brg2 tu sema then bru msuk.hehehehe.pemalas kan

nazirulhazwan~ said...

pemimpin2 mula sedar, tp manusia2 blom sedar lagi bhy plastik.

nelly said...

bagus betul kempen ni .
=)

Nonie said...

nazirulhazwan:ye baik..sma2 la sedarkn diri :)
nonie da simpn recycle beg..senang nk shoping..hehehe

Nonie said...

nelly:kembalikan hijau bumi kita :)
teringt lak hari bumi hijau zaman kt sekolah dulu..heheh

zaty luvlianncezzz said...

lps ni bawak handbag besooo2..sumbat sume.hehe..foolow u

Nonie said...

zaty:thanks dear sbb folow...:)
pasni pastikan handbg sma mcm para ibu bwa g jejalan..muat utnk ltk lampin n botol susu ank..hehehe

dr uncle said...

leceh takde plastik beg .. terutama yg berkeluarga .. nak beli macam-macam .. kekadang tu bukan terlintas nak pergi membeli ... kat perlis hari sabtu dan isnin kot ...dok tengok orang tak berapa ramai .. hehehe rasanya tak akan bertahan lama kempen tu...itupun kalau pihak pasaraya kasi beg kitar semula secara percuma ataupun pembelian melebihi RM50 senang cerita !

Nonie said...

uncle:betul..isnin dan sabtu pun da rsa cm terbeban ,inikan pulak tiap hari..
kelau stkat recylce bag tu....bkn blh muat byk brg pun..nk2 kalu time shoping sakan..barg2 dpur lagi....

uncle said...

orang bujang mmg lah sokong benda-benda kempen begini ..depa mana tau kesulitan yg timbul ..mana tau betapa azab nak heret pampers dengan ting susu baby .. kehulu hilir ..bukan semua pasaraya ada beg kitar semula, kekadang depa boleh ambil kesempatan menjual dengna harga yg tak patut..bagi mendatang kan keuntungan sampingan .. dengan jual beg kitar semula tu .. banyak lagi kempen yng boleh dikempenkan.. tak boleh ka depa sediakan beg kertas ..? buat macam kat US tu? kalau tak nak kasi percuma..cas lah sekupang dua ..secara auto masa orang nak membayarnya hiihihi

Nonie said...

uncle:alamak...kena bwa ke ats ni isu ni.hihihih.
tp betul la..even xberkeluarga pun sy rsa sushanye.nak2 time tman mak g bli brg dpur.xke huru hara jd nya.ala...berkempen...kempen jgk tp ade lg y ambik keuntungn.tgk la,recycle bag pun 4 inggit 1...
then,cbe tgk kt pasar2 mlm...berlmbk beg plastik duk buang merata2...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Search

Photobucket