Followers

Wednesday, December 28, 2011

Jalinan Ukhwah~~

Salam...
Daripada Abu Hurairah r.a, Nabi s.a.w. bersabda:
"Seseorang insan adalah terikut-ikut dengan adat kebiasaan sahabatnya.
Maka hendaklah kamu melihat dengan siapa kamu bersahabat'.
(Riwayat al-Tirmizi dan al-Hakim)

Rsanya hadis ni da ramai orng y tahu..Dari kecik ak selalu dengar pesanan cmni,pilih sahabat y baik..y boleh berkongsi suka dan duka.Sekarang timbul pulak ungkapan lebih kurang cmni.."Sahabat untuk ketawa ibarat pasir y memutih...sahabt untuk menangis ibarat mutiara diantara pepasir tersebut"..Kawan dan sahabat berbeza...sahabat orang y rapat,yang berkongsi segala suka duka dan selesa bila bersama.Bg ak..dari awal perkenalan ngn seorang kawan atau sahabat kta da dpt rsa samada mmg blh raapt atau x.Bila dari awal perkenalan memang selesa..itulah tnda nya kta punya persamaaan dan kalau punya perbezaan pun utk melengkapi antra satu sama lain..Sebb tu orang selalu cakap..kawan2 dan shabat2 ni cermin diri kita.Kalau xd persamaan mungkin kita xkn berkawan ngn die..xd chemistry orng kata.hehe
Ak sayang semua sahabat dan kawan2 ak..Bila da besar cmni ak bru dapat merasai btl2 nikmat bersahabt.Myb sebb masing2 dah matang ,rsa seronok sgt.Dulu ak rsa tersgt rugi..sebb zaman kecik2 dulu ak byk berpindah randah dan xsempat nak ade kwn2 sepermainan y boleh berkongsi segala kenangan zaman kecik2 . Sebab tu sampi sekarang ak xd teman2 rapat kt kg,bila balik kg time cuti pnjang..ak rsa amat bosan.Kalau orang lain blik kg dpt jmpe kwn2 lama..tp x bg ak.satu lg sebb bila sekolah menengah pun ak bkn bersekolah kt tempat sndri..lg la ak xd kwn2 rapat kt kg.Kkadang ak jeles ngn adik perempuan ak..time raya diorng bersama kwn2 dapat berkonvoi raya ke rumah kwn2...time cuti dpt lepak2..picnic ngn kwn2...tp ak x.bila da besar cmni...ak pun ade jgk sahabt2 ak..hehe.Cuma ak rugi sbb xd sahabat y dpt mengingatkn n berkongsi nostalgia zaman kecik2 dulu.Ak dulu byk main2 ngn abg n adik2 kt rumah je...n ngn sepupu2 je.
So sekarang ak da ade sahabat dan kawan2...ak xkn lpakn mereka dan ak akn jaga ukhwah persahabatan ni sebaik mungkin.Kta mugkin nanti bakal bawa haluan masing2..bila da ade kerja..da ade keluarga sndri...tp sama2 la kta jga.Ak lg takut..sebb da kawen nti mesti ak y paling jauh dr sahabat2 ak..Hopefully..kawan2 xlupakan ak erk.hihihi

17 comments:

dill said...

kawan2 saye ramai yang dah berkeluarga. tak leh ajak beronggeng-ronggeng dah

dill.

Apik Pehe said...

hehe..kawan memang tak lupa kawan..tapi ada yang kawan makan kawan..huhu

Nonie said...

dill:pasni kwn sy akn berkeluarga ngn orlando pulak...uhukhuhk~~~^_^

Nonie said...

apik:baik ajak kwn mkn chick King....tgh promosi nw...dar die mkn kawan lain.hehehe^_^

Universal Place Holder said...

Good post. Keep going and be useful for others. Thanks.

World Bookmarking Today said...

Hai. Beautiful work. Write frequently and be beloved of others.Thanks.

World Book Note said...

I like your post. Wordless comment. Thanks.

World Bookmarking Blog said...

Essential post. As rose in all flower. Keep writings. Thanks.

Miz Novexx said...

kalau keluar jalan2 dengan kawan2 lagi best sebab tak payah nak cover ayu.... hehehe ;)

Nonie said...

mizz:hehe..blh gile2 kan.dah la mmg xbpe nk ayu ni..huhu ^_^

Tukang Karut said...

aku tak punya kawan yang ramai,..

Nonie said...

TK: tp ko ade isteri yang satu..hehehe ^_^

Anonymous said...

sedih nya kak noni nie...

World Book Message said...

Beautiful piece of work. Go ahead. Thanks.

World Book Symbol said...

Useful article. Will be beneficial for others. Thanks.

World Bookmarking Site said...

Efficient job. Worthy of applause. Thanks.

World Bookmarking Now said...

Worthy of applause. Looking for the next.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Search

Photobucket