Followers

Wednesday, January 26, 2011

Mr.Google dan Mrs.Wikipidea

Nak cari bahan je mesti korang mintak tolong ngn pak ck and mk cik ni kan...betul x?Lebih-lebih lagi student,memang xleh berpisah dari Mr.Right Mr.google kan.Tp kan kenapa kebanyakn kta paggil pk ck google...mane tau jantina die?Oo..ngintai ek!That right...Mr.google sbb nama cam ala-ala macho but wikipidea ni cam ayu cket..mcm lebih kurang sofia,maria..kan?kan?sebab tu dpt title Mrs Wikipidea.
Tp kan uols...dua-dua ni bgus untuk dijadikan sahabat baik..mg byk la maklumatnye.That why sekarang semua di hujung jari.Ni i nk bg idea cket bila uols nk guna pk ck mk ck kita ni..bila nk guna search engine google,kita kena pandai cari keyword..sebb bila type je keyword y betul nti korng akn munth tgk byk sgt maklumat y korng nak tu.Ni satu lagi kesalahn...bila nk cari somthing ngn pk ck google,jgn la wat karangn berjela-jela..penat pk ck nk match kn ape y korng tuis ngn mklumat y die ade.Tu la pasal kadang-kadang akan dapat mklumat y kurang tepat sepperti y diharapkan.
Tuk Mrs.wikipidea ni pulak..uols jdikn die orang ketiga ek...kurangkn kasih sayang pd miss gojes ni.hehehe.Bukan cmtu..mksud die,kalau korng nk gunakn maklumat dr wikipedia ni tuk bahan-bahan assignment ke baik xpyah.Seeloknya gunakn reference y ade kt bawah tu sbg sumber rujukan utama.Si gadis ni mmg bekalkn byk mklumat jgk..tp xleh nk refer 100%..kena tgk kt die nyer references sebb kt cni la bahan utamanya.
I bukan nak memandai tau...tp ni la ilmu y i daapat sepanjng memulakn proposal tuk final year project (FYP).My lecturer really concerne dan die la y ajar sal ni pd ktaorng..dan trbukti maklumat senang nak cari.Then,i kongsi lak ngn uols...babai!!


6 comments:

HonEyBuNNy said...

ilapun suka google n google scholar....banyak maklumat dpt...n 1 lg...apa tah web dia....ila terlupa...ctu pn banyak info dapat..heheh

Nonie said...

btul tu...senang nk cri mklumat kn.
jnji type keyword y betul..hihihih

atiEy_[azHa] said...

yep2! incik google giggle. hehe. alaa, ngan mrs wikipidea tak mesra sangat. harap2 mrs wikipidea tak amek hati ek.

Nonie said...

sama la...kurng mesra jgk.hahhaa

Anis Akhir said...

anis slalu guna google translate....hehehe..
syok gila...duk translate ja keja nya...

Nonie said...

hehe..tp google translate pun kna pndai guna
sleh trnslate ayt pnjng2...nti tunggng langgng jd nya...
tp seng la..memudhkan kita cri perkataan :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Search

Photobucket