Followers

Tuesday, February 22, 2011

BUDU???werkkk~~~

Kalau korang xtau,budu ni sejenis pembuka selera yang amat2 la famous kt negeri pantai timur especially kelantan.Adik-beradik jugak ngn cencalok,belacan dan seumpama ngn nya y macam wangi2 cket tu.hihi.Ape werkkkk werkkk????Sedap ape budu...kalau kena ngn gaya nya mg terbuka luas pintu selera.Lagi satu banyak khasiat budu ni.Jom tengok.....
Budu didapati berpotensi untuk melawan radikal bebas dan dipercayai mampu menghalang proses penuaan dan mencegah terjadinya penyakit degeneratif seperti aterosklerosis, koroner jantung, penyakit kencing manis, kanser dan selainnya pada peringkat lebih awal. Kajian mendalam juga mendapati budu turut mengandungi zat antibakteria penyebab cirit (diarrhoea), penurunan kolestrol darah, pencegah penyakit jantung dan hipertensi.
mempertingkatkan IQ kepada sesiapa yang memakannya, kerana ia merangsangkan sel-sel otak dan akan memperkukuhkan ikatan di antara neuron-neuron serta menguatkan neuron-neuron yang lemah. Pemakanan budu turut bertindak membantutkan pertumbuhan bakteria raffinosa dan stokiosa, penyebab utama gejala flatulensi dan masalah kembung perut bagi kanak-kanak dan orang dewasa. 2 kelompok vitamin yang terdapat pada budu iaitu, vitamin larut air (vitamin B kompleks) dan vitamin larut lemak (vitamin A, D, E dan K). Penelitian yang dilakukan di Universiti North Carolina, Amerika Syarikat menemukan bahawa unsur genestein dan phytoestrogen yang terdapat pada budu terbukti dapat mencegah penyakit kanser, proses penuaan dan barah payu dara.

ha..ambik ko!!byk lg kebaikan lain y ade pada budu.Majulah budu untuk negara!!!heheh.tu la,sebelum ni mesti ade je yang ckp budu ni makanan kuno kan.Ce cite ce citer sape y cakap...eleh,xnk ngaku la tu.hihi

4 comments:

~oH.ha.xiE~ said...

ewwww....budu....sluurpp3~ hahahaha.. enak dimakan begitu saja..

Nonie said...

~oH.ha.xiE~ :haha..sedap hingga mnjilat jari...

marshall mathers said...

wow...sedap nyer budu 2...nak jgak....kat maner nak order yer.....hehehehehehe

Nonie said...

marshall mathers:hehe..meh order ngn nonie...nti bwa dtg dr kg..:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Search

Photobucket