Followers

Wednesday, February 2, 2011

TIP DARI NONIE

Sekarang ni banyak kan pendrive yang comel-comel..kecik molek je.
Kalau awal-awal dulu..bukan main ke panjang lagi pendrive..huhu.Tp sekarang ni pendrive mcm2 bentuk yang comel.Kekadang xsangka tu pendrive..sekali tgk cm keycain cartoon y cute je.
Pendrive memang penting kan…ilangf pendrive rasa cm ilang nyawa.nak2 pulak byk asil kerja kt situ..dahla perhempas pulas siapkn kerja.
Ni I nak bg tips sket cmne nk jga pendrve…
Paling basic…korang mg kena ikut prosedur y betul untuk cabut pendrve daripada port USB tu.jgan main cabut je…amalkan menekan button ‘eject’ sebelum tarik keluar dr USB port.Sebab memang boleh mengurangkan risiko kerosakan.
Ha..y ni pun penting.Tp I pun pernah jgk wat cmni.huhu.Elakkan edit pape document o data direct dari pendrive.Seeloknya copy dulu kt memanae then edit la sampai lebam.Kalau nak ikutkan spesifikasi jangka ayat pendrve..biasanya sekitar 10,000 hingga 100,000 (read/write).So..jgn la memendekkna jngka hayat.:)
Rerajin la scan!!! Dan jaukan daripada air.Korang tau kan nasib korang kalau pendrive da tenggelam dalm air?haha.If berlaku jgk incident y xdsengajakn..like termsuk dlm washing machine ke…jemur bagi betul2 kering dulu or gunakn pengering rambut.ten bru cucuk  ke USB port.Jgan jdikan pendrve sebiji bila tenis ok!terjtuh dr tempat tinggi dan tertindi dgn brng y berat bole merosakkn pendrive.
Jgan biarakn pendrive berhampiran dengan televisyen dan telefon bimbit..tau kenapa?sebab brangn tu ade medan magnet..medan mgnet tu la y merosakkn pendrive dan last sekali rerajin la membelai pendrvie…bersihkan connector pd pendrive USB.Sebab tu kkdang xdpt nk detect pendrive..

Amalkan gaya idup sehat!! J

8 comments:

Winky Wink! said...

perghh...=.="
susah nak jaga pendrive ni...by the way, saya nak gtaw something yg pendrive saya ari2 bawak....tapi, pendrive saya dah msuk washing machine dah.. seb baik dah okie? tak rosak kan? leh guna lama2 kan?

Nonie said...

nsb baik..kemain lg nk mandikan pendrive ek?hihih.
boleh je gena blik..tp kena keringkn dulu..hati2 ek len kali :)

Ratu Sulaman said...

slalu main cabut pd, nak cepat :P

Nonie said...

nonie pun cmtu gk kekadang .hahaha!

Miss Dill said...

ok kawan2, sile bace tips cik nonie ye. amat membantu :)


Miss Dill^^

Nonie said...

miss Dill:pandai je ek...maceh la tlg promote :)

~WaNniE~ said...

thanks nonie.....wannie biasa main cabut je.....

salam perkenalan

Nonie said...

wannie:jgn amlakn cabut cmtu je tau...
nti cepat rosak pendrive kesyangn wannie tu .hihi :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Search

Photobucket