Followers

Thursday, February 17, 2011

kawan-kawan,tolong saya boleh?

Salam sayang untuk korang semua J
Rasa nak nanges je tau..ttbe rasa nak emo.sebab??mesti la ade,nanges tnpa sebab tu kan cm pelik jew.hikhik.Korang pun ade y tau kan,nonie skrng  tgh buat proposal untuk final year projek.Tajuk ape?
Ala…malu la nak kasi tau.Korang jnji tau,jgan gelak.Nonie ni dalm bidang Information System Engineering.So,demi untuk kebaikan jangka masa pnajng nanti,nonie buat case study pasal Nikah Cerai Rujuk (NCR) system kt JAIS.Betul ni..tak tipu.Macam wat evaluation tentang system ni la..Ikut kehendak pengguna ke x..evaluate tentang apa kebaikan guna system ni dalam urusan untuk nikah cerai kahwin ni.Lagi memudahkan pengguna ke x?Masa y diambil untuk satu2 proses ni lama ke cepat?atau sama je ngn manual dulu.Sesetengah penguna akan kata…ala,baik manual cm dulu jek kalau guna system pun lembab cm siput cacat J
So,kt sini..dengan penuh rasa rendah diri dan penuh hormat I minta sesangat kalau korang ade pape idea berkenaan urusan nikah cerai system ni.Just sharing darling!!Sharing is caring…J
Nonie betul-betul nak tahu apa antara problem y korang hadapi o saudara mara terdekat korang hadapi sewaktu berurusan ngn pihak tertentu untuk proses kahwin,cerai mahupun rujuk.Nti noni blh suggest kt pejabat agama tu..then korng pun senang jgk.yang dah kawin boleh tambh lg satu…y bujang boleh cepat2 kahwin..hihihihih.
I pun ade jgk wat research sal ni..ade bce journal jgk tp rsa still kekurangn maklumat terutama nak dapatkan definisi yang jelas tentang nikah,cerai dan rujuk tu sendiri.Any idea…please help me.nti I belnje ek..hehehe.Mengharapkan feed back dr uols ok!terutama antara masalah y korng hadapi untuk proses nikah cerai rujuk ni.tq J



12 comments:

MiMie AddNin said...

biasenye pihak terlibat tu sendiri yg x bg kerjasama..
tu yg lmbatkan urusan..
n jugak masalah x cukup kakitangan...
byk lagi masalah lain..

Nonie said...

mimie:oo..yeke,ni dr segi service diorng la ek..diorng jd xckup kakitngn sbb xfully computerized system tu.thanks for ur commnet :)

AmYcOzZo said...

adeh! kalu bab nie SA xley nak tlng..xde experience lgsung tntang nie..huhu

abgteror said...

salam noni....abg da penah mengalami masalah nie. tapi klau sistem yang nak dibangunkan bagi abg tak guna sebab ianya bukan melibatkan hanya pihak jabatan agama. kalau dari segi sistem failing semua jabatan sama ja. tapi masalahnya akan melibatan mahkamah syariah, biro guaman, lawyer...so, perkara nie tetap akan memakan masa. walaupun sistem penyampaian cepat, tapi mahkamah memang dah Q...tiap hari kes yang dijalankan bukan yang sebulan lepas punya, mungkin kes yang telah masuk 4 ke 5 bulan dahulu...so, kalau sistem database mungkin la leh dibangunkan sebab bila ade org nak rujuk kes lama, memang memakan masa sebab fail dia memang guna cara lama. nak kene cari cam kat library. sekian....cukup tak lala?

topik hot: Gadis Kelantan: Sedap Di Makan ??? (33 comments)

Puanbee said...

hurm akk dah kawin 8 tahun lepas..sistem baru ni akk tak tahu lah pulak cam mana....

Nonie said...

AmYcOzZo :xpe2..thanks dear.hehehe.nti blaja2 la ek..ke alm tu jgk nti :)

Nonie said...

abg teror:thanks abg for ur idea...btulo jgk,sbb dr my research bnda ni memakn msa,byk deparment y terlibt untuk siapkn 1 1 proses untuk nikah,cerai dan rujuk ni

Nonie said...

puan bee:its ok kak..nonie jst nk tau kepyhan y pernah akak alami...sebelum meniti kebahagiaan.hahaha.manual dulu pun byk gk kan pblem?

Nurfazilah Cipa said...

huhuh!gudluck!
ni cipa bwk awrd tok awk..amek tau!

http://nurfazilaharsat.blogspot.com/2011/02/award-utk-sume-follower-cipa.html

Nonie said...

cipa:thanks cipa..nonie ambik ek.hihi

putcomey said...

kak noni,ni sistem psal nikah cerai je ke?kalo yg melibatkn pligami,urusan hrta pusaka ke ats keluarga dr isteri pertma dan sebagainya,termasuk dlm akak pnye systm gk ke?

Nonie said...

put:xtermasuk dik...akak nyer evaluate sal urusan dlm undang2 keluarga islam..sal urusan nikah cerai rujuk.poligami tu termasuk lg..sbb still ade procedures nikah tuk poligami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Search

Photobucket